+371 67114284

Daugavgrīvā top Baltijā lielākā kanalizācijas sūkņu stacija

Daugavgrīvā top Baltijā lielākā kanalizācijas sūkņu stacija
Baltijā lielākās kanalizācijas sūkņu stacijas Rīgā, Daugavgrīvas ielā 101, būvniecībā veikts nozīmīgs posms — ir pabeigta jumta nesošā konstrukcija, izdarīta lielākā daļa sarežģītāko darbu, informē SIA “Rīgas ūdens”.
Darbu pasūtītājs SIA “Rīgas ūdens” kopā ar būvniekiem organizēja šai jaunbūvei spāru svētkus. Rīgas notekūdeņu attīrīšanai nozīmīgās stacijas nodošana ekspluatācijā gaidāma 2024. gada aprīlī.
Kanalizācijas sūkņu stacija Daugavgrīvas ielā 101 pamatoti dēvējama par jaudīgāko un lielāko Baltijas valstīs. Pašreizējā stacija darbojas jau vairāk nekā 30 gadus, un tai bija nepieciešama tehnoloģiskā modernizācija, lai arī turpmāk garantētu drošu notekūdeņu savākšanu un pārsūknēšanu uz Bioloģiskās attīrīšanas staciju “Daugavgrīva”.
SIA “Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Krūmiņš: “Šie spāru svētki ir svarīga diena projektētājiem un būvniekiem, kuri strādājuši pie šī objekta, taču pie viena arī mums, jo esam ļoti priecīgi, ka iegūsim savā rīcībā Baltijā jaudīgāko kanalizācijas sūkņu staciju un varēsim ar to aizstāt šobrīd jau novecojušo staciju. Un vēl tie ir svētki arī visiem rīdziniekiem, jo šī stacija pārsūknēs trešdaļu visu Rīgas notekūdeņu. Ja runājam salīdzinājumos, tad notekūdeņu plūsmas maksimumstundās tas būs 36 kilometrus garš vilciena sastāvs ar cisternām, ko pārsūknēs jaunā stacija! Tā dos arī elektroenerģijas un citu resursu ekonomiju, tā gādās arī par vēl drošāku un tīrāku apkārtējo vidi.”
SIA “Rīgas ūdens” Būvniecības daļas vadītājs Juris Sīpols: “No ekonomijas viedokļa lielākais ieguvums no jaunās sūkņu stacijas būs tehnoloģisko ūdeņu patēriņa samazināšanās, kā arī elektroenerģijas patēriņa ietaupījums. Pašreizējā sūkņu stacija nav energoefektīva, ir pazemināta ekspluatācijas drošība, jo notekūdeņu pārsūknēšanai tiek izmantotas novecojušas tehnoloģiskās iekārtas. Tās nomainot pret modernām tehnoloģijām, kopumā plānots samazināt elektroenerģijas patēriņu par 1000 MWh gadā, bet ūdens pašpatēriņu - vismaz par 250 000 m3 gadā. Jaunā kanalizācijas sūkņu stacija būs arī videi ievērojami draudzīgāka un drošāka.”
Baltijā lielākās kanalizācijas sūkņu stacijas pārbūvi veic būvfirma SIA “Velve”, projekta kopējā summa – 13,4 miljoni eiro.
SIA “Velve” valdes loceklis Ivo Dubkevičs: “Lai arī kanalizācijas sūkņu stacijas pārbūves projekts ar teju 14 000 m2 kopējo platību izmēra ziņā mūsu būvkompānijai nav pats apjomīgākais, tas noteikti ir viens no nozīmīgākajiem, raugoties no ilgtspējas un vides saglabāšanas perspektīvas. Esam patiesi gandarīti, ka darbi raiti rit uz priekšu un līdztekus komplicēto inženiertehnisko risinājumu izbūvei esam sasnieguši kanalizācijas sūkņu stacijas jaunās ēkas augstāko punktu un varam svinēt šī objekta spāru svētkus. Būvdarbu laikā ir izmantoti gandrīz 5000 m3 betona un 700 tonnas stiegrojuma, un mums vēl priekšā ir dažādu sarežģītu tehnoloģisko iekārtu izbūves un montāžas darbi, kā arī kanalizācijas sūkņu stacijas automātikas programmēšana. Esmu drošs, ka “Velve” pieredzējusī komanda tos paveiks ne tikai ar lielu rūpību un atbildību, bet arī laikus, lai jau 2024. gadā atjaunotās sistēmas varētu uzsākt notekūdeņu savākšanu un pārsūknēšanu jaunā kvalitātē.”
Jaunā kanalizācijas sūkņu stacija Daugavgrīvas ielā ir 8,7 metrus augsta monolītā dzelzsbetona ēka, bet objekta pazemes daļas dziļums ir 10,8 metri. Ēkas pamati atrodas 12 metru dziļumā, bet garākie dzelzsbetona pāļi iedzīti pat 24 metru dziļumā. Objekta būvniecība tika sākta 2021. gada aprīlī.
Raksta pilno versiju var aaplūkot: https://www.db.lv/zinas/daugavgriva-top-baltija-lielaka-kanalizacijas-suknu-stacija-511934
Meklēšana