+371 67114284

LNB ēku iekļauj valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

LNB ēku iekļauj valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina Kultūras ministrijas (KM) rīkojums.
Kā argumentē lēmuma pieņēmēji, LNB ēka ir viens no izcilākajiem arhitekta Gunāra Birkerta darbiem: "Tas ir starptautiski atzīts arhitektūras meistardarbs, kas vēsta par Latvijas kultūru pasaulē."
Objekts ir lielākā un nozīmīgākā sabiedriskā celtne, kas uzbūvēta Latvijā 21.gadsimtā. Tās galvenā misija ir veicināt kultūras un zinātnes mantojuma izmantošanu, veidojot informētu Latvijas sabiedrību.
"LNB ir Birkerta radošās darbības un mūža pārliecinošs vainagojums un telpisks simbols Latvijas valstiskuma atjaunošanai. Monumentālās ēkas koptēlu ir ietekmējuši arhetipiski Latvijas dabas un folkloras elementi. Arhitekts norādījis, ka šo ēku dziļi ietekmējusi Latvijas etnogrāfija, folklora, literatūra un senču arhitektūra," atzīmē KM.
Objekta saglabājamās vērtības ir celtnes telpiskais risinājums pilsētvides ainavā, būvmasu kārtojums, plānojuma struktūra, konstruktīvā sistēma, fasāžu arhitektūra, jumta forma, interjeru dekoratīvā apdare un būvgaldniecības izstrādājumi.
Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, LNB jauno ēku jeb "Gaismas pili" oficiāli atklāja 2014.gada 29.augustā.
LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veica "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veidoja trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve".
Raksta pilno versiju var aaplūkot: https://www.db.lv/zinas/lnb-eku-ieklauj-valsts-aizsargajamo-kulturas-piemineklu-saraksta-511857
Meklēšana
City Real Estate iesaka
Izīrē dzīvokli Rīgā, Ziepniekkalnā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Ziepniekkalnā
Ziepniekkalna iela, 6. stāvs, 3 istabas, 133.00m2
1100.00 EUR 8.27 EUR / m2

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā
Ausekļa iela, 6. stāvs, 4 istabas, 184.20m2
2500.00 EUR 13.57 EUR / m2

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā
Krišjāņa Valdemāra iela, 7. stāvs, 4 istabas, 337.00m2
4800.00 EUR 14.24 EUR / m2

Apskatīt visu piedāvājumu