+371 67114284

Bez ātriem risinājumiem būvniecība var apstāties

Bez ātriem risinājumiem būvniecība var apstāties
Šobrīd notiek tilta uz Kundziņsalu būvdarbu konservēšanas darbi, bet Sarkandaugavas pārvada būvdarbos izsludināts tehniskais pārtraukums.
Lai arī Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) un Centrālā finanšu līgumu aģentūra (CFLA) izstrādājuši vadlīnijas, kā kompensēt no šā gada 24. februāra augošās cenas publiskajos objektos, uz pilnīgu skaidrību par naudu būvnieki var cerēt ap Līgo svētkiem.
Tas, ka dažādās būvmateriālu grupās cenu pieaugums bijis pamatīgs, bet kopš 24. februāra vērojams ne tikai sadārdzinājums, bet arī materiālu deficīts, Dienas Biznesā rakstīts jau iepriekš. Kā jau bija sagaidāms, sadārdzinājums, kas pārsniedz būvniecības nozares peļņas maržu, dažkārt pat vairākas reizes, rada neizbēgamas sekas, un divos lielos būvprojektos Rīgā jau tās redzamas. Viens no projektiem ir satiksmes pārvads no Tvaika ielas uz Kundziņsalu.
Būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbu izpildi nodrošina pilnsabiedrība Personu apvienība OCT. Līgumcena šo darbu veikšanai ir 39,77 miljoni eiro bez PVN. Projekts tiek īstenots ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu – aptuveni 24,7 miljoni eiro. Šobrīd tilta būvniecības projekts uz Kundziņsalu tiek iesaldēts un objektā notiek konservācijas darbi. Projekts paredzēja izbūvēt jaunu tiltu pār Sarkandaugavas atteci, kā arī tā pievedceļus un nepieciešamo infrastruktūru Sarkandaugavā un Kundziņsalā, savienojot to ar pašvaldības realizēto Austrumu maģistrāles projektu. Saskaņā ar apstiprināto darbu grafiku, būvprojektu bija plānots pabeigt līdz 2023. gada beigām.
Savienojums ar Kundziņsalu ir papildinājums Rīgas domes uzsāktajam projektam Satiksmes pārvads pāri dzelzceļa sliežu ceļiem Rīga–Skulte ar pieslēgumiem pie Viestura prospekta un Tvaika ielas, kura mērķis ir transporta plūsmas novirzīšana tālāk no dzīvojamiem rajoniem un tādas ceļu infrastruktūras izveidošana, kas novērstu sastrēgumus, troksni un gaisa piesārņojumu. Jāteic – arī šajā projektā ir izsludināts tehnoloģiskais pārtraukums un ģenerāluzņēmējs ir tas pats.
Plašāk par iemesliem Kundziņsalas tilta gadījumā savā viedoklī dalās Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš, bet īsumā stāsts ir par materiālu sadārdzināšanos un naudas trūkumu. Mazliet maigāk ir Rīgas domes gadījumā, kur vēl objektu neiekonservē, bet ir tehnoloģiskais pārtraukums, bet ideja tā pati – ir skaidrs, ka darbi un materiāli izmaksās dārgāk, bet par papildu finansējumu nav vienošanās.
Raksta pilno versiju var aplūkot: https://www.db.lv/zinas/bez-atriem-risinajumiem-buvnieciba-var-apstaties-507574
Meklēšana