+371 67114284

Nekustamā īpašuma pircēji gatavi maksāt vairāk par energoefektīvu mājokli

Nekustamā īpašuma pircēji gatavi maksāt vairāk par energoefektīvu mājokli

Igaunijas nekustamā īpašuma attīstītāja „Kaamos“ jaunā dzīvojamo māju projekta „Moho Park“ tehniskos risinājumus sertificēti eksperti atzinuši par atbilstošiem gandrīz nulles ēkas enerģijas prasībām. Vairāk nekā puse no namu dzīvokļiem ir jau rezervēti, noslēdzot priekšlīgumus par īpašuma iegādi. Kā liecina SEB bankas veiktās aptaujas* dati, – “zaļie” mājokļi Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir pieprasīti, un cilvēki, kuri plāno iegadāties dzīvokli, ir gatavi maksāt vairāk par mājokli, kas atrodas ēkā ar augstāko energoefektivitātes klasi, kā arī par sakārtotu mājas atrašanās vietu. Vienlaikus, kā norāda Latvijas Būvniecības asociācija, tirgū joprojām top arī projekti, kuri pilda tikai normatīvos noteiktās minimālās energoefektivitātes prasības.

“Moho Park” ir pirmais nekustamā īpašuma projekts Latvijā, kuram SEB banka piešķīrusi Zaļo kredītu – finansējumu, kas pieejams lielajiem uzņēmumiem, kuri izvēlas ieguldīt atbildīgi. “Ikdienā redzam, ka privātpersonu interese par energoefektīviem jaunajiem projektiem arvien pieaug, un SEB banka tiem, kuri izvēlas “zaļo” mājokli, piedāvā arī hipotekāru kredītu ar izdevīgākiem aizdevuma nosacījumiem – zemāku procentu likmi un bezmaksas noformēšanu. “Kaamos grupa” ir ilggadējs SEB bankas sadarbības partneris, kuram ir ļoti augsti būvniecības kvalitātes standarti, īstenojot energoefektīvus dzīvojamo un biroja ēku projektus, un esam gandarīti par uzņēmuma vēlmi turpināt projektu attīstību Latvijā, kur joprojām redzam nepieciešamību pēc kvalitatīva un energoefektīva dzīvojamā fonda,” norāda SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts.

Jaunais dzīvojamo māju projekts “Moho Park” (mo-ho – modern homes) sastāv no divām 12 stāvus augstām ēkām ar 154 dzīvokļiem Mežaparkā, Kokneses prospektā 2. Energoefektivitāti tajās nodrošinās uz katra ēkas jumta izvietotie 30 saules paneļi, kuru saražotā elektroenerģija darbinās koplietošanas inženiersistēmas, siltās grīdas apkure, logi ar trīskāršo stiklu, kā arī ventilācija ar rekuperāciju katrā dzīvoklī un iespēju to regulēt pašiem mājokļa iemītniekiem. Namu iedzīvotājiem būs pieejama elektroauto uzlāde, un katrā mājoklī tiks ierīkoti ūdens un siltumenerģijas skaitītāji ar attālināto nolasīšanu, tādejādi ļaujot tā īpašniekiem norēķināties tikai par faktiski iztērētajiem energoresursiem.

„Projektējot un būvējot jaunus projektus, vienmēr rūpējamies par drošiem nākotnes risinājumiem, un nevaram ignorēt arī faktu par Eiropas nosprausto kursu uz klimatneitralitāti. „Kaamos” ir svarīgi, kā mūsu uzbūvētajos mājokļos iedzīvotāji jutīsies arī tad, kad jaunās energoefektivitātes prasības būs kļuvušas par normu. Ticu, ka, laikam ejot, mūsu klienti varēs atzinīgi novērt savā mājoklī ieguldīto investīciju atdevi,“ saka „Kaamos” vadītājs Latvijā Guntars Cauna.

“Kaamos” pirmā projekta “Divi Krasti” namos Ķengaragā daļa jauno mājokļu īpašnieki jau pārlaiduši pirmo ziemu. Izvēlētie būvniecības un energoefektivitātes risinājumi ļāvuši divu un trīs istabu dzīvokļu īpašniekiem saņemt rēķinus par apkuri tikai 5,5 – 10% apmērā no gada kopējiem izdevumiem par komunālajiem maksājumiem, liecina “Kaamos” apkopotie dati. “Divi Krasti” konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2021” atzīts arī par vienu no pagājušā gada trim labākajiem projektiem nominācijā “Dzīvokļu ēka – jaunbūve”.

Pagaidām Latvijā ir maza praktiskā pieredze ar gandrīz nulles enerģijas ēku būvi, un Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) vadītājs Normunds Grinbergs norāda, ka joprojām top arī projekti, kuros energoefektivitāte ir noteikto standartu līmenī tikai tādēļ, lai tie būtu izpildīti. “Tāpēc ir patiess prieks par būvēm, kas top “zaļi” jau kopš ieceres, apsteidzot šodienas prasības un nodrošinot to atbilstību nākotnes vajadzībām. Tas rada ne tikai pozitīvu konkurenci nekustamo īpašumu piedāvājumu tirgū, bet arī paaugstina pircēju prasību līmeni un izpratni par ilgtspēju, liekot celt nepieciešamo zināšanu un kvalitātes latiņu arī būvniekiem,” skaidro N.Grinbergs.

„Moho Park” ir otrais nekustamā īpašuma attīstītāja “Kaamos” īstenotais projekts Rīgā, kurā kopumā plānots ieguldīt 15 miljonus eiro, un pirmos dzīvokļus pircēji saņems 2023. gada sākumā. Būtiski, ka energoefektīvi mājokļi palīdz samazināt enerģijas patēriņu, ekspluatācijas izmaksas un CO2 emisijas, tajos ir veselīgāks mikroklimats, kā arī lielāka īpašuma vērtība ilgtermiņā.


* Iedzīvotāju aptauju šī gada pavasarī pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat, un tajā piedalījās 3000 Baltijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Par Kaamos grupu
Kaamos grupa ir Igaunijas kapitālsabiedrība, kas dibināta 2002. gadā un nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu, celtniecību, kokapstrādi, zaļo enerģiju, kā arī iegulda jaunuzņēmumos. Nekustamā īpašuma segmentā Kaamos grupa ir uzbūvējusi un pārvalda nomas platības 80 000 kvadrātmetru apmērā, ieskaitot 55 000 kvadrātmetru biroju platības un 25 000 kvadrātmetru Depo veikalu Tallinā. Grupas uzņēmumi darbojas Igaunijā, Latvijā un Baltkrievijā, kopumā nodarbinot vairāk nekā 350 darbiniekus. 2020. gadā kopējais grupas apgrozījums bija 78,5 miljoni eiro, aktīvi 206 miljoni eiro, bet pašu kapitāls – 117 miljoni eiro.

Papildu informācija:
Sandra Baltruka
Baltic Communication Partners
+ 371 26428418,
[email protected]
mācības uzsāk jauns kolēģis:  Oksana Kožemjako
Search