+371 67114284

2019. gadā palielinājies darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem

2019. gadā palielinājies darījumu skaits ar nekustamajiem īpašumiem
Ir pienācis jauns gads, kas dod iespēju aplūkot aizvadītā gada tendences un veikt prognozes 2020. gadam. Nekustamo īpašumu tirgus kopumā ir bijis pietiekoši aktīvs, tajā parādās jaunas iezīmes un problemātiskie jautājumi.
Pētot 2018. un 2019. gadā reģistrētos darījumus uz pirkuma līguma pamata, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas un Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļās, var konstatēt, ka kopumā 2019. gadā vērojama darījumu skaita palielināšanās.
Pēc www.zemesgramata.lv pieejamajiem datiem, 13. janvāra rītā redzams, ka minētajās tiesās 2019. gadā reģistrēti kopā 23 089 darījumi uz pirkuma līguma pamata. Tas ir par 2,77% vairāk nekā 2018. gadā (22 467 darījumi).
Taču nevar pilnībā paļauties uz to, ka arī 2020. gadā būs novērojama darījumu skaita palielināšanās. Aplūkojot reģistrēto darījumu dinamiku pa mēnešiem, ir redzams, ka aizvadītā gada septembrī, oktobrī un novembrī darījumu skaits bija mazāks kā gadu pirms tam. Lai gan decembrī atkal darījumu skaits bija augošs, iespējams, arī 2020. gada sākumā pēkšņu un strauju darījumu skaita izaugsmi vēl nepiedzīvosim.
Faktori, kas ietekmē darījuma skaita palielināšanos vai kritumu, ir dažādi. Apgrūtinājumus pircējiem pārsvarā rada problēmas ar finansējumu vai arī nespēja pierādīt naudas izcelsmi, ja īpašuma iegādei netiek izmantots hipotekārais kredīts.
Tāpat kvalitatīvu tirgus piedāvājumu nemaz nav tik daudz un pārdevēju prasītās cenas ne vienmēr sakrīt ar summām, kādas pircējs ir gatavs maksāt.
Tomēr ļoti lielā daļā gadījumu pirkt savu nekustamo īpašumu joprojām ir lētāk kā to īrēt. Tāpat arī, iedzīvotāju ienākumiem kļūstot caurspīdīgākiem, rodas arvien jauni potenciālie pircēji.
Minētajos reģistros novērojām nelielu darījumu skaita kāpumu aizvadītajā gadā. Asociācijas LANĪDA publicētajos ikmēneša nekustamā īpašuma tirgus cenu indikatoros aizvadītajā gadā nav novērojami ļoti lieli, neadekvāti cenu kāpumi vai arī kritumi. Līdz ar to varam pieņemt, ka nekustamā īpašuma pircēji ir piesardzīgi, bet pietiekoši aktīvi. Arī nākamajā gadā, ja neparādīsies jauni faktori, tirgus varētu būt ļoti līdzīgs aizvadītajam gadam, ar piesardzīgu izaugsmi.
Raksta pilno versiju var aplūkot: https://www.db.lv/zinas/2019-gada-palielinajies-darijumu-skaits-ar-nekustamajiem-ipasumiem-494292
Meklēšana

Piedāvājiet savu īpašumu

Piedāvājiet īpašumu

Izveidojiet savu pieprasījumu

Izveidojiet pieprasījumu

Saņemiet piedāvājumus e-pastā

Pieteikties