+371 67114284

Sper lielu soli pretī zaļākai videi

Sper lielu soli pretī zaļākai videi
SIA "Getliņi EKO" nosvinēti spāru svētki jaunajai bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcai, kura darbu uzsāks 2021. gadā. Rūpnīca aizņem piecu hektāru platību un tās izveidē investēti 40 miljoni eiro.
Tā tiek būvēta poligona teritorijā projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" ietvaros, un tās būvnieki ir pilnsabiedrība "MRKV", kas sastāv no būvfirmām "Velve" un "MRK serviss".
Jaunajā rūpnīcā tiks radītas apmēram desmit jaunas darba vietas. Darbs tiks nodrošināts biologiem, ķīmiķiem, kā arī auto vadītājiem un tehniskajiem darbiniekiem.
No projekta investīcijām lielāko daļu - 29,6 miljonus eiro - sedz Kohēzijas fonds. SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norāda, ka šīs investīcijas atpelnāmas nebūs: "Tas nav biznesa vai komerciāls projekts, tas ir vides jautājums, kādā veidā mēs tiekam vaļā no bioloģiskiem atkritumiem un kādā veidā tos pārstrādājam".
Jaunā rūpnīca būs Latvijā pirmā šāda veida ražotne un viena no lielākajām ar šādām tehnoloģijām aprīkotajām rūpnīcām visā Eiropā, tās jaudai ļaujot pārstrādāt 130, 000 tonnas bioloģiski noārdāmo atkritumu gadā.
"Tagad esam finiša taisnē, bet šī ideja dzima vairāk nekā pirms desmit gadiem, kad mūsu enerģētikas nodaļas vadītājs Aleksandrs Cars iedegās par to, devās uz Vāciju, lai izpētītu šādas tehnoloģijas, un kopš tā laika esam strādājuši, lai piesaistītu līdzekļus un īstenotu šo projektu," teic vadītājs.
Viņš norāda, ka Covid-19 ietekmējis visas nozares, tai skaitā arī "Getliņus EKO". "Nekur maskas un visi pārējie atkritumi nepazūd, bet nonāk šeit. Problēma ir tā, ka attālināti atkritumus vest nevar un tomātus novākt attālināti arī nevar. Tas ir paaugstināts risks, bet izskatās, ka esam to sekmīgi pārvarējuši," teic I.Stirāns. Lai gan atkritumu apjoma samazināšanās var liecināt par ekonomisku krīzi un to, ka iedzīvotāji mazāk patērē, I.Stirāns norāda, ka aprīlī atkritumu apjoma kritums ir bijis visai niecīgs - tikai 3,5%.
Lai mazinātu inficēšanās risku ārkārtas situācijas laikā, uzņēmuma administrācijas darbiniekiem bija iespējams strādāt attālināti un viņi šo iespēju arī izmantojuši. "Uzskatām, ka savulaik izdarījām pareizo izvēli, un šķirošanas rūpnīca tika uzbūvēta maksimāli automatizēta, kur strādā tikai četri cilvēki," piebilst vadītājs.
Arī būvfirmas "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens norāda, ka par spīti ārkārtas situācijai būvniecības darbus izdevies paveikt mēnesi ātrāk kā plānots un izvairīties no saslimšanas gadījumiem darbinieku vidū.
"Nenobijāmies, rīkojāmies pragmatiski un ņēmām vērā visu, kas bija nepieciešams, lai varētu turpināt strādāt. Šis ir arī ļoti veiksmīgs objekts no tāda aspekta, ka darbs bija jāveic atklātā vidē - teritorija šeit ir plaša, neatradāmies saspiestās telpās," skaidro K.Rokens. Viņš pauž arī apmierinātību ar to, ka valsts neliedza būvdarbu veicējiem turpināt darbu un vienkopus pulcēties vairāk nekā divdesmit pieciem darbiniekiem.
"Lai radītu šo objektu tādā izskatā, kā šobrīd redzam, bija nepieciešami 16,000 m3 betona. Šis viennozīmīgi šobrīd ir unikāls projekts visā Latvijā un arī Baltijā. Ticu, ka mazāka mēroga, bet līdzīgas pārstrādes stacijas tiks izbūvētas arī citās lielpilsētās, jo ir nepieciešams pārstrādāt bioloģiskos atkritumus, kurus rada mājsaimniecības," norāda vadītājs.
Vairāk par SIA "Getliņi EKO" attīstības plāniem uzzini intervijā ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Imantu Stirānu 25.marta žurnālā "Dienas Bizness".
Raksta pilno versiju var aplūkot: https://www.db.lv/zinas/sper-lielu-soli-preti-zalakai-videi-496676
Поиск