+371 67114284

Griškevičs: Augošo būvniecības izmaksu dēļ VNĪ apturējis tikai Lielās Ģildes rekonstrukciju

Griškevičs: Augošo būvniecības izmaksu dēļ VNĪ apturējis tikai Lielās Ģildes rekonstrukciju
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) augošo būvniecības izmaksu dēļ līdz šim ir apturējis tikai vienu iepirkumu - par Lielās Ģildes rekonstrukciju, intervijā sacīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.
Viņš atzīmēja, ka šajā projektā darbi netika sākti, jo jau iepirkuma laikā tika saprasts, ka par konkrēto summu projektu nevarēs realizēt.
Griškevičs arī pauda, ka tas bija pareizs risinājums, jo pretējā gadījumā VNĪ pietrūktu finansējuma citiem sāktajiem objektiem.
Vienlaikus Griškevičs piebilda, ka Lielās Ģildes jautājums ir aktuāls, jo vajadzība ir, Kultūras ministrija šim projektam redz iespēju piesaistīt finansējumu nākamajā Eiropas fondu periodā. Šis projekts ir augstas gatavības, un, līdz ko būs piesaistīts finansējums, VNĪ varēs aktīvi sākt darbus.
Iepirkumā par uzvarētāju tika atzīts SIA "Pillar Contractor", tomēr objekta būvniecībai ir nepieciešams lielāks finansējums, nekā ir pieejams 2020.gadā apstiprinātajā Eiropas Savienības (ES) fondu projektā. Finanšu iztrūkums ir 3,6 miljoni eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.
"Jāsaka, ka pēdējā gada laikā nekas nav noticis pēc plāna. Visi risinājumi, ko esam meklējuši, ir unikāli, jo līgumi ir bijuši par fiksētām cenām. Taču izņēmumi ir pieļauti no Publiskā iepirkuma likuma puses, jo ir sekas, ko izraisījis Krievijas karš Ukrainā," skaidroja Griškevičs.
Viņš piebilda, ka objektīvi sadārdzinājums bija, un par to liecina arī Centrālās statistikas pārvaldes dati, ka vidējais sadārdzinājums biroju un nedzīvojamo ēku būvniecības izmaksu segmentā bija par 20%. Šogad sadārdzinājums tiek prognozēts 10% apmērā.
Griškevičs arī pauda uzskatu, ka risinājumi sadārdzinājumam un termiņa pagarinājumiem ir jāmeklē katrā konkrētā līgumā un gadījumā.
"Vairumā iepirkumu mēs esam atraduši risinājumus gan paši, gan kopā ar klientiem. Risinājumi tika atrasti gan Rīgas pilij, gan līdz pagājušā gada vidum Jaunajam Rīgas teātrim, gan "Riga Makerspace" projektam, Tabakas fabrikas projektam, operas darbnīcām, Latvijas Leļļu teātrim. Visur iepirkumi bijuši, līgumi noslēgti, risinājumi atrasti un būvdarbi notiek," teica Griškevičs.
Raksta pilno versiju var aaplūkot: https://www.db.lv/zinas/griskevics-augoso-buvniecibas-izmaksu-del-vni-apturejis-tikai-lielas-gildes-rekonstrukciju-511009
Meklēšana