+371 67114284

Parakstīts 126 miljonu eiro vērts līgums par jauna cietuma būvniecību

Parakstīts 126 miljonu eiro vērts līgums par jauna cietuma būvniecību
SIA "Tiesu namu aģentūra" un iepirkuma uzvarētājs SIA "Citrus Solutions" 22.novembrī parakstīja līgumu par jauna cietuma kompleksa Liepājā projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbiem.
Pamatojoties uz iepirkuma komisijas lēmumu noslēgts līgums par kopējo summu 125 874 569,87 EUR, neskaitot PVN. Jaunā cietuma būvniecību paredzēts pabeigt 34 mēnešu laikā.
"Modernas ieslodzījumu vietas ir valsts iekšējās drošības jautājums ne jau tāpēc, ka tām būs jaunas, stipras sienas un augsti žogi, bet gan tāpēc, ka mūsdienīgs, pārdomāts plānojums un atbilstoša vide dos iespēju pilnvērtīgi veikt sociālās korekcijas darbu ar ieslodzītajiem. Jaunā Liepājas cietuma infrastruktūra ir plānota tā, lai ļautu ieviest mūsdienīgas ieslodzījuma izpildes formas, tai skaitā idejiski citādākus iekšējās drošības procesus, ieviešot dinamiskās drošības elementus; nodrošinātu drošu, modernu un sakārtotu darba vidi darbiniekiem; soda izpildes laikā nodrošinātu individuāli izvērtētu pamattiesību īstenošanu, piemēram, tādejādi novēršot līdz šim saņemtos Satversmes tiesas aizrādījumus," komentē Anda Smiltēna, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos.
"Jaunā cietuma infrastruktūra būs paredzēta tieši cietuma darbam, tā nav cara laika ēka, kazarmas vai zirgu staļļi, kurus mēs esam pielāgojuši savu funkciju izpildei. Šeit būs beidzot viss kopā - gan nodarbinātības sektors, gan skola, gan citas speciāli paredzētas telpas un kameras. Jaunais cietums - nozīmē atbilstošus uzturēšanas apstākļus ieslodzītajiem un atbilstošus, mūsdienīgus darba apstākļus personālam, lai varētu pilnvērtīgi īstenot resocializācijas procesus. Ir liela atšķirība, vai ieslodzītais atrodas kamerā ar 15 biedriem vai mazvietīgā, visām prasībām atbilstošā kamerā, kurā būs pietiekami daudz vietas, piemēram, diviem ieslodzītajiem, taču nebūs vairāk vietas subkultūrai. Tāpat ir arī liela atšķirība, vai kamerā ir koka grīda, kurā var izveidot slēpņus aizliegtu vielu un priekšmetu glabāšanai, vai arī cietumā ir betona sienas un grīdas un tāda drošības sistēma, ka aizliegto vielu un priekšmetu iekļūšana un atrašanās cietumā ir praktiski neiespējama," saka Dmitrijs Kaļins, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks.
"Lai nonāktu līdz šim reālajam solim pretī jaunai, modernai ieslodzījumu vietai Latvijā ir noiets garš ceļš un pēdējā ceļu posmā gandrīz gada garumā iepirkuma komisija ir darījusi visu, lai šodien mēs varētu ar pilnu pārliecību par veiksmīgu rezultātu, noslēgt līgumu par jauna cietuma kompleksa Liepājā projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbiem. Jau iepirkuma procedūras laikā tika veikti precizējumi, lai maksimāli samazinātu ģeopolitiskās situācijas radīto būvniecības izmaksu kāpumu: samazināts būvapjoms par vairāk kā 6000 m², mainīts avārijas gadījumu apkures risinājums, pārskatīti sanitārtehnisko iekārtu risinājumi," teic Santa Sausiņa, SIA "Tiesu namu aģentūra" valdes locekle.
"Projekts tiek realizēts design&build formātā - neskatoties uz to, ka ir pieejams sākotnējais projekts, veiksim būtisku projekta pārstrādi atbilstoši konkursa laikā definētajām pasūtītāja vajadzībām. Esam atbildīgi gan par projekta izstrādi, gan par būvniecību, gan par autoruzraudzību - šāda pieeja ļauj pasūtītājam saīsināt projekta realizācijas laiku, kas šim projektam ir ļoti izaicinošs. Darbus esam apņēmušies realizēt ļoti īsā termiņā - 34 mēnešu laikā. Tāpēc jau piedāvājuma sagatavošanas laikā esam rūpīgi analizējuši un gatavojuši visus projekta organizācijas procesus, lai nekavējoties uzsāktu darbu. Pirmajā posmā līdz nākamā gada novembrim tiks veikti projektēšanas darbi, vienlaikus nākamgad uzsākot būvlaukuma sagatavošanas darbus. Plānojam, ka aktīvākajos periodos objektā vienlaikus nodarbināsim līdz 300 cilvēkiem," komentē Jūlija Zandersone, SIA "Citrus Solutions" izpilddirektore, valdes priekšsēdētāja.
"Ņemot vērā projekta apmēru un specifiku Liepājas cietuma būvniecība būs prasmju izaicinājums visām projektā iesaistītajām pusēm - gan projektētājam, gan ģenerālbūvuzņēmējam, gan pasūtītājam un Ieslodzījuma vietu pārvaldei kā lietotājam. Kopīgi jāievieš tehnoloģijas, kas ierastajos būvniecības projektos netiek pielietotas. Cietuma projekta specifika saistās ar īpašiem piekļuves un tehniskās apsardzes risinājumiem," piebilst Gints Iesalnieks, jaunā cietuma būvniecības projekta vadītājs SIA "Tiesu namu aģentūra".
Raksta pilno versiju var aaplūkot: https://www.db.lv/zinas/parakstits-126-miljonu-eiro-verts-ligums-par-jauna-cietuma-buvniecibu-509831
Meklēšana
City Real Estate iesaka
Izīrē dzīvokli Rīgā, Ziepniekkalnā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Ziepniekkalnā
Ziepniekkalna iela, 6. stāvs, 3 istabas, 133.00m2
1100.00 EUR 8.27 EUR / m2

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā
Ausekļa iela, 6. stāvs, 4 istabas, 184.20m2
2500.00 EUR 13.57 EUR / m2

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā
Krišjāņa Valdemāra iela, 7. stāvs, 4 istabas, 337.00m2
4800.00 EUR 14.24 EUR / m2

Apskatīt visu piedāvājumu