+371 67114284

Sākas pieteikumu pieņemšana zemu izmaksu īres namu būvniecības projektiem

Sākas pieteikumu pieņemšana zemu izmaksu īres namu būvniecības projektiem
No otrdienas nekustamo īpašumu attīstītāji "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"" ("Altum") var sākt pieteikties jaunai valsts atbalsta programmai zemu izmaksu īres namu būvniecībai Latvijas reģionos, informē "Altum" pārstāvji.
Ar Ekonomikas ministrijas izstrādātās programmas atbalstu līdz 2026.gadam plānots sekmēt aptuveni 700 jaunu īres dzīvokļu būvniecību, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības aktivitāti un zemu īres izmaksu mājokļu pieejamību reģionos.
Cenas ziņā pieejami mūsdienīgi mājokļi tiks izīrēti mājsaimniecībām, kas nespēj iegādāties dzīvokļus uz tirgus nosacījumiem, vienlaikus tiks veicināta darbaspēka pieejamība un ekonomiskā aktivitāte reģionos, min "Altum" pārstāvji.
Līdz šim par programmas nosacījumiem un atbalsta saņemšanas kārtību "Altum" interesi izrādījuši aptuveni 15 nekustamo īpašumu attīstītāji par projektu īstenošanu Valmierā, Alūksnē, Liepājā, Ventspilī un Ogrē.
Atbalsta programma paredzēta īres namu būvniecībai ārpus Rīgas, Jūrmalas, Baložiem, Ķekavas, Olaines, Mārupes, Babītes, Salaspils, Stopiņiem, Garkalnes un Carnikavas.
Noteikts, ka uzbūvētajiem īres namiem jābūt gandrīz nulles enerģijas ēkām, dzīvokļiem jābūt ar pilnu iekšējo apdari, iebūvētu virtuvi un santehniku, dzīvokļu vidējai platībai jābūt 52 kvadrātmetriem. Īres maksa šajos dzīvokļos noteikta līdz piecu eiro apmērā par vienu kvadrātmetru, un katru gadu tā var tikt palielināta atbilstoši inflācijas līmenim.
Attīstītājs ieņēmumus no īres maksas sākotnēji novirzīs aizdevuma atmaksai, savukārt pēc aizdevuma atmaksas un patstāvīgi 50% no īres maksā iekasētā tiks iemaksāti Mājokļu pieejamības fondā.
Vienas istabas īres dzīvokļi paredzēti mājsaimniecībām, kuru kopējie neto ienākumi nepārsniedz 980 eiro mēnesī, divistabu dzīvokļi mājsaimniecībām ar kopējiem ienākumiem līdz 1635 eiro mēnesi, trīs un vairāk istabu dzīvokļi - līdz 2450 eiro mēnesī. Arī ienākumu kritēriji tiks katru gadu palielināti atbilstoši inflācijas līmenim.
Programmas finansējuma kopējais apjoms ir 42,9 miljoni eiro, un programma tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda līdzekļiem.
Nekustamo īpašumu attīstītājiem īres namu būvniecībai būs pieejams aizdevums vai paralēlais aizdevums ar termiņu līdz 30 gadiem un kapitāla atlaide. Aizdevumiem kapitāla atlaide jeb aizdevuma daļēja dzēšana būs līdz 25% vai 30% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām atkarībā no īres mājas nodošanas ekspluatācijā termiņa. Pašu komersantu līdzdalība būs no 5% no kopējām attiecināmajām projekta izmaksām.
Būtisks priekšnosacījums aizdevuma un kapitāla atlaides saņemšanai nekustamā īpašuma attīstītājam ir Pilnvarojuma līguma par īres māju būvniecību un izīrēšanu noslēgšana ar pašvaldību.
"Altum" pārstāvji informē, ka pētījumi un analīze, tostarp OECD 2020.gada jūnijā publicētais sadarbības projekts "Politikas virzieni mājokļu pieejamības veicināšanai Latvijā" liecina, ka Latvijā dzīvojamais fonds ir būtiski novecojis, vērojams privāto investīciju trūkums daudzdzīvokļu īres māju celtniecībā, jo īpaši reģionos, savukārt pieprasījums pēc cenu ziņā pieejamiem īres mājokļiem ir augsts. Īres mājokļu trūkums ierobežo darbaspēka mobilitāti un ir viens no šķēršļiem reģionu attīstībai, tāpēc mūsdienu dzīves prasībām atbilstoša mājokļa pieejamība ir viena no šī brīža valsts prioritātēm.
"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.
"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.
Raksta pilno versiju var aaplūkot: https://www.db.lv/zinas/sakas-pieteikumu-pienemsana-zemu-izmaksu-ires-namu-buvniecibas-projektiem-509821
Meklēšana
City Real Estate iesaka
Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Centrā
Baznīcas iela, 2. stāvs, 3 istabas, 77.00m2
600.00 EUR 7.79 EUR / m2

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā
Elizabetes iela, 2. stāvs, 5 istabas, 188.00m2
360000.00 EUR 1914.89 EUR / m2

Izīrē dzīvokli Rīgā, Šampēterī-Pleskodālē

Izīrē dzīvokli Rīgā, Šampēterī-Pleskodālē
Lielirbes iela, 13. stāvs, 3 istabas, 90.00m2
850.00 EUR 9.44 EUR / m2

Apskatīt visu piedāvājumu