+371 67114284

Valsts nekustamie īpašumi uzsāk e-izsoles

Valsts nekustamie īpašumi uzsāk e-izsoles 

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) aizvien vairāk sāk izmantot dažādus digitālos risinājumus, tostarp Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu vietni «e-izsoles», kuru vēlas ieviest kā ierastu praksi, informē VNĪ valdes locekle Sigita Janvāre.

«Atbilstoši VNĪ stratēģijai, mēs vienlaikus attīstām īpašumus, kuri ir nepieciešami valsts pārvaldes vajadzībām, savukārt pārējie objekti pakāpeniski tiek pārdoti un iegūtā nauda ieguldīta attīstībā. Protams, mēs esam ieinteresēti ātrā un efektīvā pārdošanas procesā, kas ar minimāliem resursiem ļauj sasniegt iespējami labāku rezultātu,» stāsta Janvāre.

Izmantojot Tiesu administrācijas elektronisko izsoļu portālu, VNĪ jau pirmajā pašu organizētajā e-izsolē veiksmīgi izdevies pārdot iepriekš nelikvīdu 10 000 kvadrātmetru lielu zemes gabalu Jēkabpilī, Ārijas Elksnes ielā 8A. Lēmumu par minētā zemes gabala pārdošanu VNĪ pieņēma 2017. gada beigās. Tika organizētas divas izsoles ierastā ceļā, taču intereses par piedāvājumu nebija. Savukārt, ievietojot elektronisko piedāvājumu, darījums par 11 600 eiro tika noslēgts jau pēc pirmās izsoles, kas noslēdzās 28.janvārī.

«Esam priecīgi par to, ka mums izdevās šo nekustamo īpašumu pārdot par sākotnēji plānoto cenu, proti, to nebija nepieciešams samazināt. Elektroniskās izsoles nodrošina skaidri saprotamus, visiem dalībniekiem vienlīdzīgus noteikumus. Šis digitālais rīks praktiski nodrošinātu labas prakses un caurskatāmības principu ievērošanu ikdienā. Turklāt dalībniekiem tas ir ļoti ērti – solīšanu var veikt elektroniski jebkurā laikā, neizejot no mājas vai biroja,» atklāj Janvāre.

«Patlaban VNĪ var izsolīt vien tos objektus, kas ir paša uzņēmuma īpašumā. Atbalstām grozījumus Publiskās personas mantas atsavināšanas likumā, kā arī esam iesaistījušies normatīvo aktu izmaiņu tapšanā, kas ļautu mums ieviest e-izsoļu rīkošanu kā ierastu praksi. Iecerētie grozījumi paredz vēl vairāk paplašināt izsoļu organizatoru loku un ļaus elektroniskās izsoles organizēt jebkurai valsts vai pašvaldības iestādei,» uzsver Janvāre.

Kopš 2015.gada jūnija Tiesu administrācijas vietnē pieejamajā elektronisko izsoļu sistēmā var ievietot nekustamā īpašuma publikācijas, pārbaudīt personas atbilstību un apstiprināt to dalību izsolē, noturēt pašu izsoli, kā arī nosūtīt to dalībniekiem paziņojumus. Lielākie ieguvumi ir caurspīdīgums, automatizācija, kas visām iesaistītajām pusēm ļauj būtiski ietaupīt laiku un citus resursus, skaidro VNĪ.

Tiesu administrācijas turējumā esošajā elektronisko izsoļu vietnē no 2015.gada veiksmīgi noorganizētas 18 447 izsoles, tostarp 507 kustamās mantas, 31 lietu kopības un 17 909 nekustamo īpašumu izsoles. Kopējā izsolēs nosolīto cenu kopsumma pārsniedz 334 295 406 eiro, vidējā nosolītā izsoles objekta cena ir 33 270 eiro, savukārt augstākā nosolītā cena par īpašumu - 18 000 000 eiro. Nosolītās cenas pieaugums no izsoles sākumcenas vidēji sasniedz 26%. Elektronisko izsoļu vietnes apmeklētāju skaits dienā pārsniedz 26 000 apmeklētāju.

Elektroniskā izsoļu vietnē šobrīd organizē izsoles zvērināti tiesu izpildītāji, maksātnespējas procesa administratori, VAS «Valsts nekustamie īpašumi» un SIA «Lattelecom», kā arī tuvākajā laikā plāno pievienoties VAS «Privatizācijas aģentūra».

Meklēšana
City Real Estate iesaka
Izīrē dzīvokli Rīgā, Vecrīgā

Izīrē dzīvokli Rīgā, Vecrīgā
Grēcinieku iela, 4. stāvs, 2 istabas, 165.00m2
1500.00 EUR 9.09 EUR / m2

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā
Rūpniecības iela, 5. stāvs, 3 istabas, 97.90m2
375000.00 EUR 3830.44 EUR / m2

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā

Pārdod dzīvokli Rīgā, Centrā
Elizabetes iela, 2. stāvs, 5 istabas, 188.00m2
350000.00 EUR 1861.7 EUR / m2

Apskatīt visu piedāvājumu