+371 67114284

Ekonomikas augšupeja veicina aktivitāti Ventspils nekustamā īpašuma tirgū

Ekonomikas augšupeja veicina aktivitāti Ventspils nekustamā īpašuma tirgū

Ventspilī ir pieprasīti neapbūvēti zemesgabali privātmāju apbūvei vidēji no 1000 - 1700 kvadrātmetru platībā, kā arī, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un pieaugot ģimeņu ienākumu līmenim, aug interese par privātmāju un lielāku dzīvokļu iegādi, komentē VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) Nekustamā īpašuma portfeļa vadības pārvaldes direktore Vineta Vigupe.

Pēdējos gados visvairāk darījumi ar neapbūvētiem zemes gabaliem notikuši privātmāju segmentā, kopējam darījumu apjomam 2018.gadā palielinoties par 11%, salīdzinot ar 2017.gadu.

Kā vēl viens no aktīvākajiem īpašumu segmentiem Ventspilī ir biroju tirgus: gan telpu nomas, gan investīciju ziņā. 2018.gadā viens no lielākajiem biroju ēkas pārdošanas darījumiem notika starp investīciju fondu Northern Horizon Capital un Ventspils pašvaldību, kura rezultātā par biroju ēkas īpašnieku kļuva pašvaldība. VNĪ pārstāve norāda, ka pārdošanas apjomi pēdējo divu gadu laikā ir bijuši stabili.

Pēc VNĪ sniegtās informācijas, renovētu biroju telpu nomas maksa Ventspils centrā ir robežās no 4-5 eiro kvadrātmetrā mēnesī, neieskaitot PVN un komunālos maksājumus. Modernajiem birojiem Ventspilī nomas maksa sasniedz 7 eiro kvadrātmetrā mēnesī, neieskaitot elektrību, kopējam maksājumam par vienu kvadrātmetru sasniedzot 7.20-7.30 eiro mēnesī (viss iekļauts). Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares komersanti var saņemt Ventspils pilsētas domes piešķirto telpu nomas maksas atbalstu 100% apmērā pirmajā gadā un 50% apmērā otrajā nomas gadā, ar iespēju pagarināt atbalsta saņemšanu uz vēl diviem gadiem ar atbalsta intensitāti 50% apmērā.

V.Vigupe norāda, ka vērojot aktivitātes biroju tirgū pagājušajā gadā un šogad, var secināt, ka Ventspils IKT nozares attīstības stratēģijas 2014. gadam - 2020. gadam plānveidīga ieviešana norit veiksmīgi un rezultatīvi. Pagājušajā gadā liela interese par biroja atvēršanu bija vairākām IT kompānijām, piemēram, 2018.gada beigās Ventspils Biznesa atbalsta centrā atvērās IT uzņēmuma - AS «Emergn» filiāle. Arī šogad interese par Ventspili no IT uzņēmumu puses nav mazinājusies, jo paralēli nomas maksas atbalsta programmai biroju telpām Ventspils augstskolas plānos ietilpst IT studentu skaita palielināšana, kas nākotnē, iespējams, palielinās kvalitatīva darbaspēka piedāvājumu pilsētā.

Savukārt, darījumu skaits dzīvokļu un privātmāju segmentā pagājušajā gadā palicis nemainīgs, toties ir pieaudzis pārdoto dzīvokļu īpatsvars darījumos ar trīsistabu dzīvokļiem. Darījumu apjoms ar trīsistabu dzīvokļiem Ventspils pilsētā 2018.gadā pieaudzis par vairāk nekā 40%, sasniedzot maksimālo pārdošanas cenu nedaudz virs 900 eiro kavdrātmetrā. V.Vigupe norāda, ka, analizējot dzīvokļu pārdošanas cenas, var secināt, ka to cena ir atkarīga no daudziem faktoriem, tādiem kā dzīvojamās ēkas atrašanās vieta, tehniskais stāvoklis, dzīvokļa iekšējā apdare, apkārtējā vide, infrastruktūras pieejamība utt. Piemēram, trīsistabu dzīvokļu pārdošanas cenas 2018.gadā reģistrētas robežās no 15 000 eiro līdz pat 72 000 eiro, kas ir vidēji no 20 000-35 000 eiro par dzīvokli, divistabu dzīvokļi – no 7 500 eiro līdz 30 000, kas vidēji ir no 10 000- 18 000 eiro par dzīvokli. Pēdējā pusgada laikā ir pieaugusi prasītā cena premium klases dzīvokļiem Ventspilī, pārsniedzot 1000 eiro kvadrātmetrā.

V.Vigupe norāda, ka nekustamā īpašuma attīstības projektu pilsētā nav daudz, toties tie ir plānoti un paveikti kā ilgtspējīgi ilgtermiņa projekti, būvniecībā izmantojot inovatīvus, energoefektīvus, tehnoloģiskus risinājumus. Viņa norāda, ka visi jaunie būvniecības projekti, kas šobrīd tiek vai tiks realizēti pilsētā, galvenokārt tiek attīstīti ar publiskā sektora iniciatīvu, kā arī izceļas ar savu energoefektivitāti un arhitektūru. 

Lai uzlabotu moderno biroju telpu piedāvājumu, arī Ventspils pašvaldība ir uzsākusi daudzfunkcionālā zinātņu un inovāciju centra jaunbūves projektu Rūpniecības ielā 2, kas 6330 kvadrātmetros apvienos sabiedrisko, tūrisma un uzņēmējdarbības (biroju) funkciju, ietverot to arhitektoniski modernā veidolā.

Aktualizējot tirdzniecības segmentu, 2017.gada beigās Ventspilī tika iegādāts zemes gabals Lidl tirdzniecības centra būvniecībai, tāpēc nākotnē arī šajā pilsētā ir paredzama Vācijas zemo cenu veikalu tīkla ienākšana, komentē V.Vigupe.

Analizējot izdotās būvatļaujas pēdējā gada laikā, aptuveni 60% no tām ir izsniegtas jaunu privātmāju būvniecībai, savukārt otrajā vietā ierindojas būvatļaujas, kas izsniegtas rūpnieciskās ražošanas ēku, noliktavu un citu nedzīvojamo ēku būvniecībai (20%). Pēdējo 15 gadu laikā Ventspilī ir attīstīti vairāk nekā 60 000 kvadrātmetri industriālās platības, galvenokārt noliktavu, kā arī starptautisko ražošanas uzņēmumu darbības nodrošināšanai.

V.Vigupe norāda, ka tendences, visticamāk, paliks nemainīgas: saskaņā ar oficiālās statistikas datiem pastāvīgo iedzīvotāju skaits pilsētā turpina sarukt par vidēji 500 iedzīvotājiem gadā. Privātajā sektorā nodarbināto cilvēku īpatsvars ir 60% no visiem nodarbinātajiem un tas var pieaugt, ja ražošanas un IT uzņēmumi turpinās attīstīties un paplašināties Ventspils pilsētā. Ir indikācijas, ka arī nākamajos gados interese par Ventspili no IT un augsto tehnoloģiju uzņēmumu puses būs aktīva.

Savukārt, kā norāda Latio mājokļu pārdošanas vadītājs Ermīns Sniedze, attīstoties Latvijas ekonomikai, ir vērojams pieaugošs pieprasījums pēc nekustamā īpašuma Ventspilī. 

Dzīvokļu segmentā 2018. gadā, atbilstoši Valsts Zemes dienesta datiem, bija 365 darījumi, un salīdzinājumā ar 2017. gadu tas pieauga par 4% jeb 13 darījumiem. Kopējā šo īpašumu vērtība sasniedz 4,9 miljonus eiro. Salīdzinājumā ar 2017. gadu darījumu summa 2018. gadā pieauga par 7%. Lielākoties Ventspilī ir interese par 1 – 3 istabu dzīvokļiem, kuru vidējā platība ir 36 – 55 kvadrātmetri. Kurzemes reģionā 2018. gadā ir iegādāti 2500 dzīvokļi, 15% no tiem tieši Ventspilī. Kopējā darījumu summa Ventspilī, tāpat kā visā valstī kopumā saskaņā ar Valsts Zemes dienesta datiem ir pieaugusi par 7%.

Pēc E.Sniedzes domām, ir būtiski saprast, ka šī Kurzemes kūrortpilsēta līdzīgi kā Liepāja ir interesanta arī mūsu kaimiņiem lietuviešiem, jo, zinot, ka īpašumu cenas Palangā ir krietni augstākas kā līdzvērtīgam īpašumam Latvijā, viņi izvēlas iegādāties dzīvokļus un mājas mūsu piejūras pilsētās.

Latio mājokļu pārdošanas vadītājs norāda, ka kā svarīgākos izvēles kritērijus par labu nekustamā īpašuma iegādei Ventspilī noteikti jāmin: sakārtotā pilsētvide, infrastruktūra, kas ir draudzīga ģimenēm ar bērniem, jūras pieejamība, daudzveidīgas izklaides iespējas.

Atbilstoši Latio vērtētāju datiem, kas lielākoties tiek izsniegti kredīta saņemšanai, dzīvokļu vidējā cena 2018. gadā bija 510 eiro kvadrātmetrā. Salīdzinot ar 2017. gadu, tā pieaugusi vairāk nekā par 10%. Savukārt, dzīvojamajām mājām cena bija aptuveni 450 eiro kvadrātmetrā, arī šī cena cēlusies vairāk nekā par 10%.

Kā norāda Ventspils pilsētas domes Ekonomikas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Austris Galindoms, tuvākajos mēnešos un gados Ventspils pilsētā darbību vēlas paplašināt vairāki apstrādes rūpniecības un IKT nozares uzņēmumi. Esošajos darbaspēka pieejamības apstākļos paplašināšanās paredz arī speciālistu piesaisti no citām Latvijas vietām un arī ārvalstīm, līdz ar to īpaši aktuāls ir dzīvojamā fonda jautājums, tostarp – lielāks pieprasījums pēc divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, speciālistiem uz dzīvi Ventspilī pārceļoties ar ģimenēm. Lai apmierinātu dzīvojamā fonda pieprasījumu, pašvaldība kopš 2017. gada rudens īsteno dzīvokļu atbalsta programmu uzņēmumu speciālistiem, kas paredz iespēju Ventspilī strādājošajiem apstrādes rūpniecības un IKT nozares uzņēmumiem noslēgt sadarbības līgumu ar pašvaldību, lai to kvalificētie speciālisti, kuri vai nu trīs iepriekšējos gados ir absolvējuši augstskolu, vai šajā laika posmā nav bijuši deklarēti Ventspils pilsētā, var pretendēt uz prioritāru iespēju īrēt pašvaldības īpašumā esošu dzīvokli atbilstoši īres tirgus cenām. Katrs pieteikums tiek izskatīts individuāli, speciālista vēlmes salāgojot ar pašvaldības dzīvojamā fonda iespējām. Joprojām nedaudz pieprasītāks ir Ventas kreisais krasts, taču tendences liecina, ka pieprasījums aug arī pēc dzīvojamās platības Ventas labajā krastā – Pārventā.

A.Galindoms norāda, ka pašu iedzīvotāju aktivitāte dzīvokļu izīrēšanā ilgtermiņā vērtējama kā salīdzinoši zema – 2019. gada februāra sākumā publiski bija aktuāli septiņi ilgtermiņa īres piedāvājumi (2018. gada februāra sākumā – 14 piedāvājumi). Tendences liecina, ka populārākas ir īstermiņa īres iespējas abos Ventas krastos, kas sevī ietver gan iespēju īrēt dzīvojamo platību uz vienu vai vairākām naktīm kā apartamentus, gan Ventspilī raksturīgo iespēju dzīvokli īrēt deviņu mēnešu periodā no septembra līdz maijam. 2019. gada februāra sākumā Ventspilī publiski aktuāli bija 24 īstermiņa īres piedāvājumi. Katru gadu vasaras vidū īstermiņa dzīvokļu īres piedāvājums pārsniedz 100.

Meklēšana

Piedāvājiet savu īpašumu

Piedāvājiet īpašumu

Izveidojiet savu pieprasījumu

Izveidojiet pieprasījumu

Saņemiet piedāvājumus e-pastā

Pieteikties